Για το έργο

Αποστολή
2 Σεπτεμβρίου 2018 16:19
449


Συμμετοχή στην ομάδα
·
Να προτείνετε το μέρος


Οικονομική υποστήριξη
·
Για να μοιραστείτε τη μουσική


Μετά την εξαφάνιση του National Geographic από το χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ουκρανίας, δε βρέθηκε άλλη εκπομπή για τους λάτρεις των πνευματικών μέσων ενημέρωσης και των απροσδόκητων γεωγραφικών ανακαλύψεων για να το αντικαταστήσουν.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ουκρανοί μετανάστευσαν με ραγδαίους ρυθμούς στις μεγάλες πόλεις, σταδιακά εγκατέλειψαν τα πατρικά τους μέρη χωρίς ποτέ να τα γνωρίσουν ουσιαστικά. Οι ιστορίες των μικρών οικισμών δεν έγιναν ποτέ γνωστές στα ΜΜΕ, παρέμειναν μόνο στα οικογενειακά αρχεία και με την πάροδο του χρόνου σβήστηκαν εντελώς από την μνήμη.

Συνήθως η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης λόγω πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων, πολέμου ή άλλων καταστροφών. Υπάρχουν όμως μερικοί που βλέπουν την Ουκρανία με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Στα μάτια ενός ξένου, η Ουκρανία ξεδιπλώνεται ως ένα απρόσμενο, ενδιαφέρον, απρόβλεπτο και πολύχρωμο μέρος. Πώς βλέπουν τη χώρα τους οι ίδιοι οι Ουκρανοί; Επιστρέφοντας από το εξωτερικό, γιατί επικεντρώνονται στην άχαρη «γκρι» ατμόσφαιρα, την αρνητικότητα και την αγένεια στις μεγάλες πόλεις; Ίσως επειδή τα ουκρανικά ΜΜΕ συνεχώς παρουσιάζουν την Ουκρανία αρνητικά;

Ο εγχώριος τουρισμός στην Ουκρανία δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένος. Οι μεταφορικές υποδομές είναι επίσης ατελείς. Πολλοί Ουκρανοί δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ πέρα από τα όρια της περιοχής τους. Όσοι από εμάς ταξιδεύουμε πολύ στην Ουκρανία βλέπουμε πόσο λίγα ξέρουμε για τις γειτονικές περιοχές και τη χώρα μας συνολικά.

Για να το διορθώσουμε αυτό, ξεκινάμε το Ukraїner — ένα καινούργιο Media Project, το οποίο στοχεύει μέσω διεξοδικών μελετών να κατανοήσει και να διατυπώσει ποιοι είμαστε.

Η αποστολή θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο και θα καλύψει και τις 14 ιστορικές περιοχές της Ουκρανίας, από τη Σλομποζάνσινα μέχρι την Ποντίλλια, από το Βολίν μέχρι την Ταύρια. Θα ξεκινήσουμε από το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας και όλο το καλοκαίρι θα σας παρουσιάζουμε τη Ζακαρπάτια. Μπορείτε να συμμετάσχετε στο ταξίδι μας, να μας παρουσιάσετε το μοναδικό σας μέρος και να μας γνωρίσετε τους καταπληκτικούς ανθρώπους που ζουν εκεί.

Το Ukraїner θα μοιραστεί μαζί σας ενδιαφέρουσες ιστορίες από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές, τους ανθρώπους, την τέχνη και το φαγητό. Στο τέλος της αποστολής, σκοπεύουμε να φτιάξουμε σύγχρονους ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Ουκρανία σε διάφορες γλώσσες. Τι χρειαζόμαστε για αυτό; Πρώτα απ ‘όλα, το αναγνωστικό ενδιαφέρον σας και την εμπιστοσύνη σας.

 

Η ομάδα

Богдан Логвиненко

Μπογκντάν Λογκβινένκο, ο δημιουργός του πρότζεκτ
Ασχολούμαι ενεργά με τα πολιτιστικά θέματα από το 2004, τότε μαζί με φίλους δημιουργήσαμε στο διαδίκτυο το πρότζεκτ «Σούμνο;». Από το 2007 ήμουν καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού συγκροτήματος «Mertvy Piven» και παράλληλα αρθρογραφούσα σε δέκα διαφορετικές εκδόσεις, μετά δούλευα στο TSN.ua και στο Πρώτο Εθνικό κανάλι στην «Τηλεκριτική». Λίγο αργότερα, μαζί με το γραφείο NaturalEast διοργανώσαμε ξεναγήσεις για τα τσεχικά και πολωνικά μουσικά συγκροτήματα στην Ουκρανία, καθώς και για τα ουκρανικά συγκροτήματα στην Ευρώπη. Συνέχεια ταξίδευα πάρα πολύ, πήγα στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στη Δυτική Ευρώπη, στη Σκανδιναβία, στον Καύκασο, επισκέφθηκα διάφορα μέρη της Ασίας. Χάρη στο ωτοστόπ ταξίδεψα σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, σε όλα τα περιφερειακά κέντρα και σε μικρές πόλεις όπου γνώρισα ενδιαφέροντες και δραστήριους ανθρώπους. Είμαι όλη την ώρα στο δρόμο, το Ukraїner για μένα είναι πολύ περισσότερο από ένα πρότζεκτ, είναι ουσιαστικά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Με την αποστολή μας, μέσα σε 18 μήνες σχεδιάζουμε να εξερευνήσουμε και τις δεκατέσσερεις ιστορικές περιοχές της Ουκρανίας. Θα ξεκινήσουμε με χωριά και κωμοπόλεις, θέλουμε να τα δείξουμε από μια καινούργια οπτική γωνία. Αργότερα σχεδιάζουμε να γράψουμε και για τις μεγάλες πόλεις, δημοσιεύοντας «αστικά σκίτσα».

Δεν θέλουμε να πούμε ότι είμαστε οι πρώτοι ή οι μοναδικοί σε αυτό το αντικείμενο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο, επειδή θέτουμε πολλούς φιλόδοξους στόχους. Πρώτον, να συμμετάσχουμε στην άνοδο του ρεπορτάζ στην Ουκρανία ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του εγχώριου τουρισμού. Δεύτερον, να ανακαλύψουμε μέρη και ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, και να διηγηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερες ιστορίες για αυτούς. Και τρίτον, το πιο σημαντικό είναι η προβολή της Ουκρανίας στον κόσμο, να συμβάλουμε στην εξέλιξη του τομέα της δημόσιας διπλωματίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η Ουκρανία κατατάσσεται στην όγδοη θέση μεταξύ των πιο επικίνδυνων χωρών του κόσμου. Μόνο αυτές οι πληροφορίες τρομάζουν εκατοντάδες χιλιάδες πιθανών ξένων τουριστών. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την παραγωγή εναλλακτικών πληροφοριών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αποστολής, σχεδιάζουμε επίσης να ξεκινήσει η έντυπη έκδοση σε μορφή τουριστικού οδηγού σε διάφορες γλώσσες. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στις ατελείς μεταφορικές υποδομές, αλλά και στην έλλειψη πληροφοριών, οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν πού θα μπορούσαν να πάνε. Είμαι πεπεισμένος ότι πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσει ο λεγόμενος πνευματικός εγχώριος τουρισμός και μετά θα ακολουθήσει και ο μαζικός τουρισμός.

Дмитро Охріменко

Ντμιτρό Οχρίμενκο, ο εικονολήπτης
Φαίνεται πως πάντα ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με το βίντεο. Αποφοίτησα από το τμήμα Κινηματογραφικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Πολιτισμού και Τεχνών του Κιέβου. Το 2011 άνοιξα το δικό μου στούντιο «OHRIM Production» και πέρυσι συμπεριλήφθηκα στην ομάδα του κινηματογραφικού συνεργείου της εκπομπής «Oryol i Reshka. Γύρος του Κόσμου». Συνολικά επισκέφτηκα 15 χώρες μεταξύ των οποίων τη Νότια Αφρική, τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε, τη Ουγκάντα. Η αγάπη μου για νέες εμπειρίες είναι απερίγραπτη. Πριν από κάθε ταξίδι έχω την αίσθηση ότι με περιμένει κάτι ξεχωριστό. Μαθαίνω με ενθουσιασμό τον πολιτισμό άλλων ανθρώπων και πάντα προσπαθώ να παραμένω ανοιχτός στα καινούργια πράγματα. Όλα αυτά τα απίστευτα συναισθήματα από τα ταξίδια προσπαθώ να τα μεταδώσω μέσα από τα έργα μου. Αυτό που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι οι αντιθέσεις. Για παράδειγμα, όταν μια μέρα δοκιμάζεις γκουρμέ πιάτα σε ένα εκλεκτό εστιατόριο στη Φλωρεντία και μόλις μια εβδομάδα μετά περιπλανιέσαι σε μια χωματερή στη Ζιμπάμπουε, αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος. Αλλά παρ’ όλα αυτά, παντού μπορείτε να συναντήσετε χαρούμενους και γεμάτους ζωή ανθρώπους.
Το πρότζεκτ Ukraїner είναι για μένα μια ευκαιρία να νιώσω καλύτερα τη χώρα μου, τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν, να βρω καινούργιους τουριστικούς προορισμούς που θα μου δώσουν την ώθηση να είμαι περήφανος για την Ουκρανία. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στους ξένους ανθρώπους ότι τα τοπία μας δεν είναι χειρότερα από ό,τι στην Ισλανδία, οι άνθρωποι δεν είναι λιγότερο ταλαντούχοι από ό,τι στη Γαλλία και η κουζίνα είναι εξίσου νόστιμη όπως και η ιταλική. Θα ήθελα οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να δουν την όμορφη χώρα μου, όπως βλέπω και εγώ τις άλλες χώρες στις οποίες ταξιδεύω. Εξάλλου, η Ουκρανία είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, με εντυπωσιακό και διαφορετικό πολιτισμό, πεντανόστιμη κουζίνα και τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Πιστεύω ότι οι Ουκρανοί θέλουν να εξερευνήσουν βαθιά τη χώρα τους. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να δείξουμε πού ακριβώς μπορούνε να πάνε, τι να δούνε και ποιον να συναντήσουν.

Тарас Ковальчук

Ταράς Κοβαλτσούκ, ο φωτογράφος
Η φωτογραφία στη ζωή μου είναι στενά συνδεδεμένη με τα ταξίδια, δουλεύω σε διάφορες πόλεις και χώρες και κινούμαι συνέχεια.
Δουλεύω πολύ φωτογραφίζοντας γάμους, κάνω και δικά μου work-shops, παραδίδω μαθήματα φωτογραφίας. Επιπλέον, είμαι ο συνιδρυτής του πρότζεκτ «Hata-Maisternya» (Σπίτι-Εργαστήριο). Είναι ένα co-working μέρος το οποίο βρίσκεται στα Καρπάθια όπου μπορείς να δουλεύεις σε ένα περιβάλλον έμπνευσης ή να κάνεις κοινωνικές δραστηριότητες και αναψυχή. Τα τελευταία πέντε χρόνια, επισκέφτηκα 24 χώρες. Περισσότερα απ ‘όλα με εντυπωσίασε η Ανατολική Ασία, η Σκανδιναβία και φυσικά ο Καύκασος. Ταξιδεύοντας, δεν σταματώ να θαυμάζω την ομορφιά της φύσης και τη σοφία των ανθρώπων που συναντώ στο δρόμο. Κάθε μέρα ο κόσμος μου δίνει καινούργια μαθήματα, καινούργιες συναντήσεις, καινούργιους δασκάλους, είναι ένα είδος αρμονικής πολιτιστικής ανταλλαγής στην οποία ωριμάζεις και αναπτύσσεσαι.
Το Ukraїner για μένα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσω την ακόμα άγνωστη για μένα Ουκρανία, να κατανοήσω όλη τη φυσική και πολιτιστική της ποικιλομορφία. Επιπλέον, σε αυτό το πρότζεκτ θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω την καθημερινότητα των ανθρώπων μέσα από τις φωτογραφίες. Πολλοί άνθρωποι έχουν το ταλέντο να ζούν και να είναι ευτυχισμένοι με απλά πράγματα. Φωτογραφίζοντας απλά πράγματα, πράξεις ρουτίνας και συναισθήματα, θέλω να δείξω στους ανθρώπους πόσο υπέροχοι είναι, να τους «γνωρίσω» στον εαυτό τους και στους άλλους.
Η Ουκρανία είναι για μένα οι άνθρωποι και οι παραδόσεις τους. Θα ήθελα να δείξω και να μιλήσω για την Ουκρανία μέσα από τις ανθρώπινες ιστορίες. Μέσα από την ανοιχτή και φιλόδοξη νεολαία, τους έμπειρους και σοφούς ηλικιωμένους, τους ιδιαίτερους ανθρώπους οι οποίοι μόνοι τους με τα δικά τους χέρια αναβιώνουν τις παλιές τέχνες. Μέσα από τέτοιες ιστορίες και παραδείγματα, θα ήθελα να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους και να πολλαπλασιάσουμε αυτό που έχουμε. Για να ανακαλύψουμε όλη την ομορφιά της Ουκρανίας, είμαι έτοιμος για απρόοπτες καταστάσεις. Είμαι έτοιμος με τη φωτογραφική μου μηχανή στις τέσσερις το πρωί να πιάσω το καλύτερο φως, έτοιμος να σκαρφαλώσω στον ψηλότερο λόφο για να πιάσω την καλύτερη γωνία, είμαι έτοιμος σχεδόν για τα πάντα.

Συμμετοχή στην ομάδα · Να προτείνετε το μέρος
Υποστηρίξτε το έργοη · Για να μοιραστείτε τη μουσική

2 Σεπτεμβρίου 2018 16:19