Rusya’nın Ukrayna’ya Açtığı Savaş Tarihi Şimdiden Nasıl Değiştirdi

Share this...
Facebook
Twitter

Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat 2022’de açtığı savaş, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük silahlı çatışma oldu.

Bu savaş şimdiden dünyayı değiştirdi ve değiştirmeye de devam ediyor

1. İsveç, Ukrayna’ya tanksavar silah başta olmak üzere, çelik başlık ve yelek gönderiyor. Tarafsızlığıyla tanınan ülke, bundan evvel bir silahlı çatışmaya en son 83 sene önce, Rusya’nın saldırdığı Finlandiya’ya silah tedarik etmişti.

2. 28 Şubat 2022’de BM Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırılarını kınadıkları bir acil durum toplantısı düzenledi. Bu, 25 yıl aradan sonra ilk ve Birleşmiş Milletler tarihinde sadece 11. acil durum oturumu oldu.

3. AB, Ukrayna’ya 500 milyon avro değerinde ölümcül silah ve 50 milyon avro değerinde yardım (ölümcül olmayan mallar) sağlayacak. Bu AB’de emsalsiz bir adım ve tarihte bir ilk. AB, değeri 5 milyar avroyu aşan, özel bir “Avrupa Barış Fonu” kullanacak.

4. Almanya, uzun süredir devam eden askeri çatışma bölgelerine silah tedarikini engelleme uygulamasından vazgeçip, Ukrayna’ya tanksavar ve uçaksavar silahları sağlamaya ve ayrıca Hollanda ve Estonya’nın Ukrayna’ya roket güdümlü el bombaları ve obüsler göndermesine izin verme kararı alıyor. 2. Dünya Savaşı sonrasında suçluluk duygusu nedeniyle Almanya, dünya sahnesindeki çatışmalar konusunda çok temkinli bir duruş sergiliyordu.

5. İsveç tarafsızlığından vazgeçerek AB’nin Rusya’ya karşı başlattığı yaptırımlara katıldı: Rusya’daki gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarındaki varlıkları dondurdu ve hava sahasını Rus uçaklarına kapattı. Rusya cumhurbaşkanı, başbakanı ve dışişleri bakanına derhal mali yaptırımlar uygulandı. İsviçre’nin şu anda vazgeçtiği siyasi izolasyonunun kökleri yaklaşık iki yüzyıl öncesine kadar dayanmakta.

6. Norveç hükümeti, Ukrayna’ya tanksavar silah göndermeye karar verdi. Bu kararla beraber Norveç, 1950’lerden beri yürürlükte olan politikasını iptal etmiş oluyor. Geçmişte ülke, savaş durumunda veya silahlı çatışma durumunda NATO üyesi olmayan ülkelere silah göndermedi.

7. Finlandiya, NATO üyeliğine her zamankinden daha yakın. Finlandiya uzun süredir bağımsız bir statüye sahipken, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı her şeyi değiştirdi. Ülkenin başbakanı şu anda NATO üyeliğinin gözden geçirildiğini söyledi.

Materyali hazırlayanlar

Ukraїner yazarı:

Bohdan Lohvınenko

Yazar:

Anastasiya Matviyets

Editör:

Yevheniya Sapojnikova

Fotoğraf editörü:

Yuriy Stefanyak

Çevirmen:

Rıdvan Emre Mert

İçerik menajeri:

Katerına Şçepkovska

Keşif gezisini takip edin